Parodontoloog

Tandvlees problemen Te veel tandvlees Bloedend tandvlees Rood, gezwollen tandvlees Bloeden bij poetsen Terugtrekkend tandvlees Uitgroeiende tanden Loskomende tanden Slechte ruikende adem Vieze smaak Korte tanden Esthetiek Blootliggende wortel Lipbandje

Gingivitis

Gingivitis wordt ook tandvleesontsteking genoemd. Spontane bloeding of bloeding bij het poetsen, roodheid en zwelling van het tandvlees, een slecht ruikende adem of slechte smaak in de mond zijn symptomen van deze aandoening. Het kan worden opgelost door het uitvoeren van een professionele gebitsreiniging en het bijsturen van de mondhygiëne.

Gingivitis
Gingivitis
Gingivitis

Parodontitis

Indien een tandvleesontsteking onbehandeld blijft kan dit overgaan naar parodontitis. Bij parodontitis treedt verlies van de steunweefsels en het ondersteunende bot van de tanden op. Naast de verschillende symptomen van een tandvleesontsteking zijn ook volgende zaken herkenbaar: loszittend tandvlees en loszittende tanden, het verplaatsen van de tanden waarbij ruimtes ontstaan tussen de tanden en het terugtrekken van het tandvlees waardoor het lijkt alsof de tanden uitgroeien.

Tijdens het eerste onderzoek worden klinische beelden gemaakt, tandvleesmetingen uitgevoerd en eventueel bijkomende röntgenfoto’s genomen. Het behandelplan wordt daarna met de patiënt doorgenomen en besproken. De behandeling bestaat meestal uit een diepe professionele gebitsreiniging en het bijsturen van de mondhygiëne.

Parodontitis
Parodontitis

Frenulectomie

Soms is er een storend lipbandje in boven- of onderlip aanwezig en dat wordt het ‘frenulum’ genoemd. Dit kan klein of groot zijn. Het kan ervoor zorgen dat er een ruimte tussen de snijtanden aanwezig blijft. Vaak wordt door de orthodontist of tandarts hiervoor doorgestuurd naar de parodontoloog. Als behandeling wordt het lipbandje verwijderd.

Frenulectomie
Frenulectomie

Gingivectomie

Tandvleeshypertrofie is een teveel aan tandvlees wat ervoor zorgt de tanden onvoldoende zichtbaar zijn. Het lijkt alsof je te kleine tanden hebt. Dat probleem kan de orthodontische behandeling ook bemoeilijken omdat het tandvlees over de blokjes groeit. Vaak is het dan moeilijk om goed te poetsen. Op dat moment is het wenselijk dat een tandvleescorrectie of gingivectomie wordt uitgevoerd. Dit is een correctie van het tandvlees waarbij een strookje tandvlees wordt weggenomen.

Gingivectomie
Gingivectomie

Klinische kroonverlenging

Wanneer bij het lachen veel tandvlees zichtbaar is, vaak ‘gummy smile’ genoemd, kan dit omwille van esthetische redenen een probleem vormen. Bij dat probleem is het mogelijk om het tandvlees verloop te corrigeren.

Dezelfde behandeling kan eveneens worden uitgevoerd om een harmonisch tandvleesverloop te creëren vooraleer er nieuwe kronen of facetten worden geplaatst.

Wanneer een tand diep is afgebroken of een diepe cariës aanwezig is, kan het herstel door de tandarts worden bemoeilijkt. Door het tandvlees te corrigeren wordt het mogelijk voor de tandarts om toch een vulling of kroon te plaatsen.

Kroonverlenging
Kroonverlenging

Recessie

Een gingivale recessie is herkenbaar wanneer het tandvlees teruggetrokken is en de tandwortels blootliggen. Omwille van verschillende redenen is een behandeling wenselijk zoals o.a.; esthetische klachten, moeilijkheden om te poetsen, verhoogde gevoeligheid en het voorkomen van wortelcariës.

Een recessie wordt behandeld door het nemen van een stukje tandvlees van het verhemelte en dit aan te brengen op de plaats van de recessie.

Recessie
Recessie
Recessie
 
SitemapPrivacy Website door 2design Website door 2design